Kérdése van?  +36-20/3434-551

Tűnj ki a tömegből!
mobilbarát egyedi Joomla sablonok

Fontos a mobilbarát Joomla sablon mind a látogatóinak, mind a jó keresési találatokhoz!
Google folyamatosan pontozza mennyire mobilbarát és milyen gyorsan töltődik be a honlapja különböző eszközökön. Önnek mennyire mobilbarát a honlapja?

Honlap problémák mobiltelefonokon

A hagyományos honlapok, melyek monitorokra készültek, a mobiltelefonokon nem felhasználóbarát!
Az ilyen honlapok böngészése mobiltelefonokon, de még táblagépeken is kényelmetlen és körülményes, melynek eredménye, hogy honlapunk látogatókat, vállalkozásunk pedig bevételt veszít.

Honlap problémák mobiltelefonokon

 

Az Ön honlapja megfelelően, felhasználóbarát módon jelenik meg a különböző mobilokon?

 

Eddig úgy készítettük a hagyományos honlapokat, hogy azok a különböző méretű monitorokon szép megjelenésű, áttekinthető, felhasználóbarát legyen. Ezek általában fix szélességű honlapokat jelentettek, mely minden monitoron ugyanúgy nézett ki, ugyanazzal a struktúrával, elrendezéssel.

 

Viszont a hagyományos honlapok mobiltelefonok, táblagépek kijelzőjén már
nehezen átlátható, navigálható!

 

Nem mobilra optimalizált honlapok problémái

 

  • folyton nagyítani és kicsinyíteni kell,
  • jobbra balra tologatnunk kell, hogy megtaláljunk valamit a honlapon.
  • keresgélni kell a megfelelő navigálási lehetőségeket
  • olykor lassan töltődnek be,
  • stb...

 

A lényeg, hogy a hagyományos honlapok, melyek monitorokra készültek, a mobiltelefonokon nem felhasználóbarát!

Már most is érezhető, de pár éven belül a technológia szélsebes fejlődésének köszönhetően többen fogunk különböző mobil eszközről böngészni, mint a hagyományos asztali illetve laptop gépeken. Ennek következményeképpen mindenképpen egyre jobban oda kell figyelnünk a mobil honlapok készítésére, fejlesztésére!

A mobil honlapoknál a hagyományos honlapoktól jelentősen eltérő tervezési elveket kell alkalmazni, hiszen

01 se az elrendezés, se a struktúra felépítés,

02 se tartalom megjelenítés,

03 és navigáció sem lehet nagyon azonos.

 

Három fő szempont mobilbarát honlapkészítésnél

mobilbarathonlap 3

01 Mobil honlapok, kisebb képernyőméret

A mobil honlapok és a monitorokra készült normál honlapok között a legfontosabb különbség a megjelenítendő felület mérete.

A legnépszerűbb márkás mobil készülékek kijelzője 320x480 pixel, 480x800px és 640x960 pixel felbontás mérettel rendelkezik. Ezzel szemben a monitorok többsége már 1680x1050 pixel és jelenleg a legnépszerűbb 1920x1080 pixel felbontással rendelkeznek. Nem beszélve a full HD készülékekről sem.

A kijelzők nagy méret eltéréséből adódóan mind a hagyományos honlapok, mind a mobil honlapok tervezési szakaszban nagyon előrelátóan, körültekintően kell eljárni.

 

02 Mobil honlapok, mobil böngészés

Honlapok tervezésénél, mikor a mobilokat is számításba vesszük, nem csupán a kijelzők méretkülönbségeivel kell megbirkóznunk, hanem azt is figyelembe kell venni, hogy mobil böngészés során nem mindig vagyunk nyugalmi állapotban. Gyakran tömegközlekedésen vagy autóban utazunk, esetleg éppen sétálunk, stb... nem egérrel kattintunk és navigálunk, hanem az ujjainkkal. Tehát nem csak azt kell figyelembe vennünk a honlap készítésénél, hogy mozgás, rázkódás közben nehezebben olvassuk az információkat, de a navigálási lehetőségeket is megfelelően kell kialakítanunk.

A mobil honlapokat tekintve ajánlott az egy oszlopos, hasábos elrendezés, ellentétben a hagymányos honlapokkal, ahol van hogy kettő, három, olykor több hasábos elrendezést is használunk, hiszen bőven van helyünk a monitorok szélességét tekintve.

 

03 Mobil honlapok, mobil sávszélesség

Míg a normál honlapoknál ma már nem nagyon kell törődnünk hogy milyen erősen grafikázzuk a honlap megjelenését, addig a mobil verziók esetében erre elég erősen ajánlott odafigyelni és nagy mértékben egyszerűsíteni kell a tartalmat és az arculatot is. Minden olyan elem, kiegészítő eltávolítása ajánlott, mely növeli a sávszélességet, lassítja az oldal betöltődését és nehezíti az oldal áttekinthetőségét. Le kell egyszerűsíteni a fejléc és lábléc tartalmát, ismétlődő tartalmakat hanyagolni. Csak a tárgyilagos, valóban fontos tartalmat megjeleníteni.
A cikkekbe illesztett képeket és nagyméretű elemeket erősen optimalizálni kell, hiszen jelenleg még egy mobil net kapcsolat átviteli sebessége lényegesen alacsonyabb, mint a vezetékes hálózatoké, és az adatletöltés is lényegesen drágább.

 

 

kerjen ajanlatot most